Succesverhaal buurtman/-vrouw, Ridderkerk en Barendrecht

Zoeken

Succesverhaal buurtman/-vrouw, Ridderkerk en Barendrecht

Buurtmannen en -vrouwen helpen kwetsbare inwoners weer grip op hun leven te krijgen

Ridderkerk en Barendrecht hebben een ‘buurtman’ en een ‘buurtvrouw’. Faysel Lalmahomed en Romy Koorneef helpen mensen die dat nodig hebben met praktische zaken. Om maar een voorbeeld te noemen: iemand die door een drankprobleem niet meer de deur uitkomt, helpen zij door samen te gaan sporten. Zo werkt diegene aan zijn conditie, leert hij nieuwe mensen kennen en krijgt hij regelmaat terug in zijn leven.

Het is als pilot gestart”, licht Linda de Winter toe. Zij is teamleider bij de stichting Buurt m/v, een initiatief van de Antes Groep. “Buurt m/v is in 2011 door Bouman opgezet als steuntje in de rug voor kwetsbare wijkbewoners. Mensen die om welke reden dan ook in een sociaal isolement terecht zijn gekomen. Soms omdat ze (ex)verslaafd zijn of last hebben van psychische klachten en soms omdat ze moeilijk contact maken of moeite hebben met de taal.”

De gemeente reserveert een klein percentage van het budget van de Wet maatschappelijke ondersteuning om innovatieve projecten te ondersteunen. Dankzij dit ‘potje’ kon Buurt m/v met een pilot starten.

Voordoen, samen doen, zelf doen

“Onze buurtmannen en -vrouwen helpen met het terugkrijgen van structuur in de dag, het opbouwen van sociale contacten, bij het regelen van de financiële administratie, het aanvragen van een uitkering. Ze zoeken mee naar een zinvolle invulling van de dag, zoals vrijwilligerswerk en sport of wijzen de weg naar werk. Volgens het principe ‘voordoen, samen doen, zelf doen’ leren zij de deelnemers om zelf de regie over hun eigen leven weer op te pakken.”

“Voor elke deelnemer hebben onze buurtmannen en -vrouwen vier uur in de week tijd. Daarin kunnen ze iemand leren koken, samen post sorteren, een wandeling maken of boodschappen doen. Zij gaan altijd naar de deelnemers toe. Omdat ze net begonnen zijn, gaan ze met zijn tweeën op pad. Doordat ze zelf uit Ridderkerk en Barendrecht komen, kunnen zij de deelnemers in contact brengen met anderen in de wijk die hen  verder kunnen helpen. Wij hopen dat zij op een gegeven moment veertig deelnemers kunnen helpen.”

Alleen maar voordelen

Buurt m/v is een mooi voorbeeld van samenwerking op het gebied van zorg en werkgelegenheid. “Het mes snijdt bij Buurt m/v aan twee kanten. Wij nemen alleen buurtmannen en -vrouwen aan die in een uitkeringssituatie zitten. De BAR-organisatie heeft ons heel goed geholpen met een selectie uit hun bestand van mensen met een bijstandsuitkering. Zij hebben een aantal prima kandidaten voorgedragen! Zij hebben geen achtergrond in de zorg, maar hebben zelf ook veel meegemaakt en weten hoe dat voelt. Dat zorgt ervoor dat zij naar een ander kunnen kijken zonder snel een oordeel te vormen.”

Als medewerker krijgen de buurtmannen en -vrouwen voor maximaal 23 maanden een regulier arbeidscontract aangeboden. In die tijd doen ze werkervaring op en worden ze intensief getraind en gecoacht. Zo worden hun kansen op de arbeidsmarkt groter. Het doel is dat zij uitstromen naar een betaalde baan elders en zo een succesvol vervolg kunnen geven aan hun loopbaan. Buurt m/v biedt dus kansen voor zowel de buurtmannen en -vrouwen als de deelnemers.

De ervaringen van Faysel en Romy - Ridderkerk

Faysel is enorm blij met de kans die hij krijgt om een stap vooruit te zetten. “Ik weet hoe het voelt als je nergens terecht kunt. Vanuit mijn eigen levenservaring wil ik anderen helpen om vooruit te gaan. Gelijkwaardigheid staat voor mij centraal. Ik voel het goed aan als het niet het juiste moment is om iemand te pushen. Dan heb ik het geduld om het in kleine stapjes te doen.” Romy heeft veel ervaring op het gebied van vrijwilligerswerk. “Werken voor Buurt m/v is voor mij een uitgelezen kans om weer aan het arbeidsproces deel te kunnen nemen. Hoewel ik net begonnen ben, is het fantastisch om te zien dat we iets voor de deelnemers kunnen betekenen.”

De ervaringen van Javid en Gezina - Barendrecht

Javid is APK-keurmeester en geeft hiermee een totale draai aan zijn leven. “Ik wist niet zo goed wat ik wilde. Werken als buurtman geeft mij veel voldoening. Het is een geweldig project! Ik kom situaties tegen waarvan ik zelf ook wat leer.  Ik ben enorm dankbaar met deze kans.” Gezina komt oorspronkelijk uit de transportsector en heeft twee jaar zonder werk thuis gezeten. “Het is verschrikkelijk als mensen niet meer meedoen en afgeschreven worden. Ik zie de deelnemers gewoon als gelijkwaardig. Als buurtvrouw kan ik ze helpen weer actief te worden. Dat geeft mij weer energie.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linda de Winter via e-mailadres lwinter@buurtmv.nl. Voor meer informatie over de inzet binnen Barendrecht en Ridderkerk bij de BAR-organisatie kunt u contact opnemen met onze accountmanagers Jan Roggen, j.roggen@bar-organisaite.nl en Bart Smit, b.smit@bar-organisaite.nl.